Eva Suzanne Smit

Het Belevingsconcert

Over zingeving en muziek bij mensen met (vergevorderde) dementie

Het Belevingsconcert is een belevingsgerichte, zintuiglijke vorm van samenkomen, contact maken en delen, waarbij gebruik gemaakt wordt van muziek en zang, sfeer en aanraking, geur en kaarslicht. Er worden bekende en onbekende liederen gezongen en er wordt geïmproviseerd, zingend en spelend op allerlei (veelal eenvoudige) instrumenten. 

Mocht je vragen hebben, neem gerust contact op.

Introductie

Zorg voor kwetsbare mensen gaat over nabijheid en contact. Bij mensen met (vergevorderde) dementie schieten onze gebruikelijke manieren van communiceren en contact maken vaak tekort. Niet het woord, maar de aanraking, niet het beeld, maar klanken en geuren kunnen leiden tot toenadering en het gevoel van gezien worden bij de ander.

Het doel van het Belevingsconcert is om mensen te bereiken in wat er vanbinnen leeft en wat hen draagt. In de belevingsconcerten wordt muziek ingezet om contact te maken, om ervaringen van zin en betekenis aan te reiken en mensen te omhullen met warmte en veiligheid.

Het Belevingsconcert is een methodiek van muziek en zingeving, gericht op persoonlijke aandacht voor, verbondenheid met en waardigheid van mensen met dementie.

Training

Muziek en zingeving voor mensen met (vergevorderde) dementie. Het Belevingsconcert is een muzikale, belevingsgerichte werkvorm gericht op persoonlijke aandacht, waardigheid en verbondenheid met mensen met (vergevorderde) dementie.

In deze training over muziek en zingeving krijg je handvatten aangereikt voor het opzetten van een
belevingsconcert toegepast op jouw eigen doelgroep. We gaan praktisch aan de slag met eenvoudige instrumenten, samen zingen, en een zelf vormgegeven mini-belevingsconcert.

Workshop in je eigen organisatie

Zou je willen beginnen met belevingsconcerten op je eigen locatie? En zou je graag een workshop willen in je eigen team of organisatie? Of begeleiding tijdens het proces van opstarten? Dat kan. Neem gerust contact op.

Handboek

Het boek Het Belevingsconcert geeft verdiepende achtergrondinformatie over zingeving en muziek bij mensen met (vergevorderde) dementie. Het beschrijft de methodiek en biedt een handleiding voor het opzetten van belevingsconcerten. Het boek bevat ook het nodige voorbeeldmateriaal, bladmuziek van diverse liedjes en een cd met belevingsconcert-muziek. Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Elikser.